Paddenpoel

In januari 2000 is de paddenpoel tot stand gekomen. Eigenlijk moeten we spreken over een verbrede sloot omdat een paddenpoel op zichzelf staat en stilstaand water bevat. Voor ons is het gewoon de paddenpoel. Ook al omdat hierin diverse niveaus zijn aangebracht. De poel werd aangelegd in het kader van het project Natuurlijk Tuinieren.

Vanaf de oever is er een 1.60 meter brede ondiepe strook aangebracht. Deze strook, die maar net onder water staat, is niet bereikbaar voor vissen. Door de ondiepte is het water daar ook snel warm. Kortom, een goede plaats voor kikker- en paddendril. In verschillende fases wordt de uiteindelijke diepte in het midden 1.50 meter. Voldoende diep voor kikkers en salamanders om daar vorstvrij in de modder te overwinteren.

Het talud van de vijver is zodanig dat het voor kikkers, padden en salamanders geen probleem geeft om aan land te komen. Langs de oevers vinden ze vele inheemse planten om te schuilen. Bovendien vinden ze ook nog aantrekkelijke plekjes tussen de dakpannen bij een deel van de oever en tussen de wilgentenen beschoeiing.

 

Op de "dijk" is een grote variŽteit van inheemse planten vindbaar, terwijl achter de "dijk" een akkerbloemenmengsel is ingezaaid.

De Nieuwe Paddenpoel

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan onze nieuwe paddenpoel. Hoogtepunt was afgelopen donderdag toen de poel zo ver gevorderd was dat hij met water kon worden gevuld.